El Municipi

Castellfort, situat al sud de la comarca dels Ports, té una extensió de 66,48km2. Limita al nord amb el terme de Cinctorres, a l’oest amb el de Portell, al sud amb el de Vilafranca del Cid i Ares del Maestrat i a l’est amb el de Morella.

L’orografia és accidentada, no hi ha muntanyes escarpades, però tampoco plans. Els barrancs han anat excavant autèntics talls.

Les altures més importants són el Tossal de Folch (1.301m), la Lloma de Sant Pere (1.275m) i la Roca del Corb (1.153m).

 

Castellfort, d'origen romà, va ser fortificada pel poble àrab rebent el nom de Galintort. Va ser l'últim baluard de la comarca conquistat pel poble cristià, l'1 d'agost de 1237, Blasco d'Alagón va aconseguir la seua rendició per bloqueig després d'alguns dies de setge. Va ser llavors quan el conqueridor va concedir a la població de Galintort la Carta de poblament, document en el qual es consignen els drets i les obligacions que tindrien. A partir de l'any 1264, la vila estaria lligada al Castell de Morella.

En 1361, Galintort va ser rehabilitat i fortificat per Pedro IV El Cerimoniós. En 1410 i després de la mort del rei Martín L'Humà, esclata una guerra civil en el Maestrat, tots els pobles cercaven la independència de Morella, en aquesta guerra Castellfort va jugar un paper molt important a causa de les seues característiques orogràfiques i als seus cinc portals ben protegits. Encara haurien d'esperar quasi tres segles, va anar en 1691, quan Castellfort, com la resta dels llogarets, van aconseguir la tan anhelada independència de Morella. La Guerra de Successió (1700-1713), va anar especialment dura en aquestes terres.

La resta del segle es va caracteritzar per la pau i la prosperitat, fins a la Guerra de la Independència, en la qual el poble francés, amos de Morella, no van cessar de demanar diners, menjar, llenya, etc. També va patir amb duresa les tres guerres carlistes, malgrat açò, Castellfort va aconseguir en aquestes dates el seu màxim demogràfic, 1530 habitants. Durant l'última campanya, Francisca Guarch Folch va lluitar vestida d'home i com a voluntari, en les files del Pretendent, la qual cosa li va valdre ser immortalitzada com “L'Heroïna de Castellfort”.

Al casc urbà destaca el conjunt de la plaça amb l’Ajuntament, l’Església Parroquial, la Confraria i els Porxos. Castellfort compta amb un ampli patrimonio arquitectònic, històric i cultural amb festes i tradicions pròpies de la localitat.

Castellfort
Castellfort
Castellfort
Castellfort
Castellfort

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Castellfort, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça de l´ajuntament, 1 CP:12159, Ajuntament de Castellfort, 12159, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).